Wat is kennis?
Wat is kennis is de vraag die op mijn werk laatst gesteld werd. Ik ken de data-informatie-kennis-wijsheid-piramide goed, maar eigenlijk ging de vraag over: wat van onze content is waardevol. Maar wat is die content dan, verspreid over boeken, PDFs, websites, datasets, standaarden en richtlijnen? Je komt de term tenslotte regelmatig tegen in de wereld van het digitaal publiceren, zoals als bij de vacatureomschrijving content-modelleur en contentmanagementsysteem (CMS).
Via Twitter las ik het betoog van Aaron Bradley, die zich dezelfde vraag heeft gesteld: wat is content. In zijn definitie staat de lezer centraal: slechts wanneer je als gewone lezer bij de gegevens kunt die uit backendsystemen komen, pas dan is het content:
Content is data materialized as information for human consumption.
Dat betekent ook dat de handeling van het presenteren daarmee transformatief is: gegevens worden pas content in het geheel van opmaak, context, metagegevens, afbeeldingen, tekst eromheen, etc. ten behoeve van menselijke consumptie.
Zijn betoog werpt ook nieuwe vragen op: hoe kunnen we die materialisering vormgeven? Hoe kunnen we datapublicaties zo veel mogelijk context meegeven, om interpreteerbaar te worden? Is de schepping van content ook subject-afhankelijk?
Dergelijke vragen moeten we ook op m’n werk mee aan de slag.