Wat ik geïnstalleerd heb op m’n nieuwe werk-Windows-pc
Sinds 1 oktber heb ik een nieuwe werkgever en dat betekent ook een nieuwe werklaptop! In mijn geval was het ook een wisseling van Mac naar Windows, na ruim tien jaar professioneel voornamelijk op Mac bezig geweest te zijn.
Windows is gewoon anders en — inderdaad — op plekken kom je gebruikersinterfaces tegen die als sinds de jaren ’90 niet zijn aangeraakt. Maar dat is niet het allervervelendste wat anders is: het allervervelendste verschil is dat de navigatiesneltoetsen alt ← en alt → niet op woord-einden verspringt, maar juist geschiedenisnavigatie is. En sommige apps zien dat ook als een geldige reden om je input te vergeten 😭. Navigeren per woord is op Windows namelijk ctrl ← en ctrl →. Vergelijkbaar is navigeren naar regelbegin/-einde: dat is niet cmd ← of cmd →, maar Home en End.
EDIT: Hoe kon ik vergeten! Ter vervanging van Spotlight heb ik Everything en PowerToys geïnstalleerd. Werkt niet zo goed, maar voldoende voor nu.
Ik werk hoofdzakelijk in Visual Studio Code met Git, Bash, Python en NodeJS.
Dankzij Windows subsysteem voor Linux is dat allemaal binnen een echte Linux-omgeving (ik doe dat met Ubuntu) geïntegreerd te verbinden.
Op nieuwe Windowsversies is het zelfs met één commando te installeren: wsl --install
.
Binnen VS Code verzorgt Remote - WSL voor de automatische verbinding met de meedraaiende Linux. Dezelfde client-remote-infrastructuur wordt ook bij Remote - SSH gebruikt, die een verbinding over SSH laat aanvoelen alsof het je lokale computer is. Andere aanbevelenswaardige VS Code extensies:
- Draw.io Integration laat je bestanden
naam.drawio.svg
noemen en dan zijn ze ook vanuit de browser als SVG benaderbaar ♥ - GitHub Pull Requests and Issues laat je pull requests vanuit VS Code laden, om ze geïntegreerd met de rest van de code te kunnen beoordelen.
- Live Server laat een simpele webserver je lokale bestanden serveren op
localhost
. Handig voor redactiewerk aan specificaties. - Peacock geeft elke vensterbalk een eigen kleurtje, waardoor als je veel projecten open hebt staan, sneller de juiste hebt.
- vscode-pdf toont PDF’s leesbaar en niet als de binaire bestanden die ze zijn.
- Paste Image laat je in Markdown-bestanden afbeeldingen plakken, waardoor de afbeelding in die map wordt opgeslagen en er een Markdown-link naar dat bestand wordt ingevoegd. Erg praktisch als je screenshots (Win Shift S) in een specificatie wil plakken.
- Niet per se aanbevelenswaardig, maar wel mijn favoriet: het GitHub-thema.
Voor wat betreft de organisatie op schijft: ik heb binnen m’n WSL-gebruikersaccount een map Code
, met daarin mappen voor elke GitHub-gebruikersnaam of andersoortige brongroep.
Dus ik werk voornamelijk in ~/Code/stichting-crow/
en ~/Code/redmer
.
Met de GitHub CLI doe ik dan gh repo clone user/repo user/repo
(vanuit ~/Code
) om ook de mapjes consistent te genereren.
Op deze manier komen originelen en forks met eenzelfde naam ook in losse mappen terecht: in comibinatie met Peacock erg handig om die uit elkaar te houden.
De Python virtuele omgevingen beheer ik met Poetry, voor NodeJS met Yarn. Af en toe is GitHub Desktop ook handig om als GUI te hebben. Voor PDF- en referentiebeheer gebruik ik Zotero.
Nog een gemis aan de kant van Windows is het paneel Tekenweergave. De uitgebreide zoekfunctie heb ik deels vervangen met All the Unicode en de losse websites van r12a. Voor de invoer van “speciale” tekens, gebruik ik WinCompose, zodat ik de toetsen " en ` gewoon als dusdanig kan gebruiken.
Al met al is dit anno december 2021 de inrichting van mijn werkcomputer. Heb jij nog tips? Laat ze weten via Twitter.