Museomix 2019: Terhulpen
Ik deed (vorig jaar) mee aan een Belgische museumhackathon in Terhulpen, om binnen drie dagen een prototype van een tentoonstellingsonderdeel te maken in een interdisciplinair team. Dat is aanpoten, maar ook heel erg leuk om iets op een tentoonstelling te kunnen plaatsen.
In het domein Solvay, ten zuidoosten van Brussel, aan de rand van het Zoniënwoud, in de oude boerderij van het landgoed is het museum van Fondation Folon gevestigd. Dit is waar in 2019 Museomix werd georganiseerd, dat bij toerbeurt kriskras door België gaat. In het museum hangen en staan de verzamelde werken van Belgisch kunstenaar en illustrator Jean-Michel Folon.
Museomix werkt met vaste rollen per team en een team wordt ter plekke door een grabbelen per lot bepaald. Ik was een coder, maar daarnaast waren er in het team een maker (timmervrouw), een graphisch ontwerper, een communicator (die de sociale media bijhoudt), een content manager (inhoudelijk verantwoordlijk), een facilitator (regelneef m/v) en mediator (meer een UX-rol). Ik was dus verantwoordelijk voor programmeer- en IT-taken en nadat ik in 2018 had geprobeerd een videolink tussen twee musea op te zetten, wou ik dit jaar liever iets maken wat lokaal draaide. Dit bleek nog een flinke uitdaging te worden: het blijkt dat als je in je dagelijkse werk gegevensbronnen verwerkt en modelleert, dat niet overdraagbare kennis is voor realtime algoritmische videobewerking. Wie had dat kunnen bedenken.
De opdracht van mijn team: Tell the untold… Met het team kregen we als eerste een privérondleiding door het museum, een museum met echt mooie aquarellen en zeefdrukken van Folon. Je kijkt dan al met een oog voor interactie-mogelijkheden naar de collectie. Er bleek een connectie te bestaan tussen het kunstwerk La mer en een videokunstwerk dat La Mer, ce grand sculpteur representeerde.
Vertel het onvertelde, dus deze niet-expliciet gemaakte connectie wilden we uitlichten. We raakten geïnspireerd door La mer en aan het eind van de dag bedachten we meer onvertelde ervaringen: namelijk die van de bezoekers die het schilderij bekeken. Ik vond het wel een goed idee een telefoon op te hangen, waaraan bezoekers hun persoonlijke ervaring konden toevertrouwen. Eenmaal ingesproken, kon dat teruggespeeld worden aan een volgende bezoekers, die dus de persoonlijke ervaring van een onbekende mee kon krijgen.
Maar mijn teamgenoten wilden daar iets visueels van maken, dus heb ik met VVVV een realtime audio-verwerker gemaakt dat met een videokernel ook nog een afbeelding aanpaste van het schilderij. Mooi hierbij wel was dat er een audiolandschap is gemaakt door Anouk Audart en bij de VVVV-kernel heb ik veel hulp gehad van Bela Lawson.
Het sprekende boek
Ons sprekende boek lag open met rechts een scherm dat een live-updatende weergave van het schilderij toonde, en links de onderstaande tekst (in het Frans, Nederlands en Engels):
Jean-Michel Folon wil je onderdompelen in het universum van de blauwe man. Vertel ons wat je in deze aquarel “La Mer” waarneemt? Vrijheid? Verlangen? Rust? Stilte? Het onbenoemde wordt in dit boek gevisualiseerd en verrijkt de interpretatie van de tekening voor volgende bezoekers.
Welkom in de wereld van de blauwe man.
Spreek uw gedachten en ontdek wat uw stem onthullen kan.
De code van mijn oplossing staat op https://github.com/museomix/2019_BE_ear-eye-imagine. Op instagram/@museomixbe zijn meer foto’s van de teams te vinden.
Wanneer je in het mooie park bent en in de buurt van het museum bent, is het zeker een bezoek waard. Ons prototype is na zondag uit elkaar gehaald, maar kleuren en thema’s van de werken van Folon blijven mooi.